ARTICLES


10 anys de rogaines a Catalunya 


Aquest 2018 ha fet deu anys que vam iniciar l’aventura dels Rogaines a Catalunya. Concretament el primer de tots els Rogaines organitzats va ser el The Wild Boar, el gener de 2009 al municipi de l’Espluga Calba. El lideratge d’aquesta aposta va ser d’en Felip Gili amb el suport del club Xino Xano.

De fet aquest rogaine va significar la reconversió d’una cursa d’orientació que feia anys venia organitzant-se al municipi de l’Espluga. El rogaine va substituir-la tot i mantenir les mateixes dates.  
Una primera edició amb un mapa que abastava una superfície d’uns 40 km2 i on es van ubicar 60 fites a resoldre el màxim possible en 6 hores de cursa.
Aquest mateix any hi va haver tres rogaines mes; el “Jardí de Bacus, Rogaining del vi” a Pacs del Penedès organitzat pel Club Azimut el 17 d’octubre, el de “Les 3 Valls” a Sant Feliu de Pallerols organitzat pel club El Sarró i el “Sant Miguel Rogaining”, organitzat per Badalona Orientació i No Límits.
Aquest primer any el format va ser de curses independents, es a dir no hi va haver una lliga. Va ser el 2010 quan es va configurar un circuit de curses rogaining vinculat a la Fcoc (les Rogaines tot i tenir federació internacional pròpia -IRF- a Catalunya van quedar acollides a la federació d’orientació).Va desaparèixer la Sant Miguel Vallnord, però es van incorporar la de “El Rebost” a càrrec del COC i la de “El Corredor” amb el club Oros com organitzador.
Aquest mateix any la TWBR ja va tenir un format de 24 hores, en una jornada que quedarà a la memòria de tots els participants per les baixes temperatures que vam patir tot el dia i mes acusadament a la nit. També va haver versió de 6 hores.

L’aparició de les rogaines va tenir una bona acollida atraient de seguida un nombre considerable de participants de camps diversos. Segurament el fet de ser una modalitat que es practica en equip també va animar i facilitar l’accés de persones amb menys experiència en orientació.
Al llarg d’aquests deu anys, aspectes relacionats amb el funcionament ordinari dels clubs, els terrenys, la renovació de mapes, etc, ha fet que  hagin anant entrants i sortint curses, si be tot i en nombre variable s’ha mantingut un circuit estable vinculat a la Fcoc. La majoria de les curses d’aquest circuit han estat en format de 6 hores, tot i que en els darrers anys s’ha intentat que si mes no hi hagués una de 12h o mes i que fos el campionat de Catalunya. També cal dir que l’any 2013  es va acollir el campionat d’Europa en una cursa de 24h i que va suposar el trasllat de la Wild Boar de l’Espluga Calba a la Llacuna, mantenint però les dates dels mes de gener.

Tanmateix en aquests anys el mon de les rogaines a crescut també en propostes. La comunitat rogainera i els clubs catalans han estats darrera de la creació i l’impuls de Iberogaine uns proposta organitzativa vinculada directament a la IRF i que manté un circuit de curses a nivell d’Estat.

Amb el temps i segurament per diverses raons, a alguns llocs del territori català han aparegut propostes de format mes curt, algunes independents de la federació i d’altres promogudes per clubs d’orientació. En el primer cas cal destacar el circuit de la Lliga Penedès que ha tancat aquest any la seva cinquena temporada amb un calendari de nou curses, o el naixement aquest 2018 del Circuit Català de Rogaines (CCR) que intenta vincular propostes d’aquest formar en tot el territori català i promocionar-les conjuntament.
Tot plegat, tant aquestes, com les organitzades pels clubs d’orientació o les que han anant creixent a l’ombra de les curses mes llargues, tenen un caràcter popular i de promoció i han esdevingut el primer pas per a la iniciació de nous corredors i corredores, i fan que la modalitat estigui en creixement.



El 2019, el 27 i 28 de Juliol, Catalunya acollirà el mundial de Rogaining. El fet que la federació internacional -IRF- hagi confiat l’organització del seu màxim esdeveniment internacional pot ser una mostra clara de que en 10 anys hem acumulat molta experiència en molts aspectes; organitzativament, en la realització de mapes i tria de terrenys i en participació i mostra de la puja d’aquesta especialitat de llarga distancia a casa nostra.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada